Nå dine mål med SMART modellen

Vidste du: 80% af mine forløb foregår online? Det gælder både personlig træning med henblik på vægttab/livsstilsændring, løbetræning, triathlon træning eller cykeltræning. Jeg hjælper til daglig kunder i Danmark, Norge, Sverige, Englang og på Færøerne bl.a. med afsæt i SMART modellen.

SÅ ER DET NU – med udgangspunkt i SMART modellen vil jeg guide dig frem til at nå dine mål med SUCCES! Vi har alle prøvet det – vi får opsat en målsætning, men vi ved ikke helt hvordan vi skal nå i mål. Det er ikke holdbart. Med SMART modellen har vi opskriften til hvordan vi kommer sikkert frem. Herunder vil jeg gennemgå de enkelte punkter og bagefter komme med håndgribelige eksempler.

S – specifikt / hvad vil du opnå?
M – målbart / hvornår er målet opfyldt?
A – attraktivt / hvad er motivationen bag målet? Hvorfor vil du opnå målet?
R – realistisk / har du ressourcerne til at opnå målet?
T – tidsbestemt / hvornår er din deadline? 

Forskning viser, at vi når længere og mere sikkert frem, når vi sætter os er specifikt og håndgribeligt mål. Det er både fordi vi aktivt tager stilling til, hvad vi egentlig gerne vil nå, og fordi vores hjerner af natur arbejder bedst, når det, vi skal nå, bliver håndgribeligt og konkret. Det er altid sundt at opstille mål for sig selv – men det er endnu bedre, når du har en plan for hvordan de mål skal nåes. En af de bedste måder til at skabe tydelige og konkrete mål på, er ved at benytte denne ovenstående SMART model. 

Eksempel SPORTSLIGT:

Specifikt:
Jeg vil løbe København halvmarathon i 2019

Målbart:
Jeg vil løbe en tid på 1 time og 50 minutter

        Delmål 1:
        Jeg vil løbe 10 km inden sommerferien på under 49 minutter

        Delmål 2:
        Jeg vil have løbet min længste tur på 20 km inden mit halvmarathon

Attraktivt:
Jeg vil gerne løbe halvmarathon fordi det i mange år, har været min store drøm – nu skal det være. Jeg har tiden til det, og har en makker, som gerne vil træne med mig. Desuden har min far løbet en tid på 1 time og 51 minutter, og den SKAL jeg slå!

Realistisk:
Jeg kan på nuværende tidspunkt løbe 12 km på 1 time og 03 minutter. Det er ca. den fart jeg skal kunne holde i København for at opnå mit mål – derfor vil jeg mene at det er realistisk med en god træningsindsats. 

Tidsbestemt:
Jeg vil løbe mit halvmarathon om 9 måneder d. 19 september 2019 i København til Copenhagen Half Marathon.

Dit SMART mål skal være specifikt

D. 1 januar sætter tusinder af mennesker sig et mål. Nogle vil spise sundere, nogle vil stoppe med at ryge og andre vil gerne dyrke mere motion. Idéen er god – men det skal være specifikt.

Uspecifikt eksempel: 
A) Jeg vil gerne tabe mig og spise sundere i 2019
B) Jeg vil gerne i bedre form og dyrke mere motion i 2019

Specifikt eksempel:
A) Jeg vil gerne tabe mig 10 kg, og spise sundt mandag til fredag i alle uger. 
B) Jeg vil gerne kunne løbe 5 km uden pause og dyrke motion 3 X om ugen.

Kan du se forskellen? Den store forskel ligger i, at jeg sætter ord på, hvad det er, jeg præcis vil.

Dit SMART mål skal være målbart

Det er vigtigt at vide, hvornår du krydser din målstreg. Derfor er det vigtigt du får gjort dit SMART mål målbart med SMART modellen. Hvis du gør dit mål målbart, så ved du, hvornår du kan fejre din resultater og sige, at du er kommet i mål.

Hvis du bare vil “være en bedre løber” eller “vil i bedre form”, så er det et meget løst defineret mål. For du kan altid blive en bedre løber og komme i bedre form. Du skal definere, hvad der egentligt er sundt for dig?

Specifikt eksempel:
A) Jeg har nået mit mål, når jeg har tabt mig 10 kg eller 15 cm omkring maven.
B) Jeg har nået mit mål, når jeg kan løbe 5 km uden pause.

Med fordel kan du opsætte delmål for at opnå små succeser inden du når dit fulde A-mål!

Dit SMART mål skal være ATTRAKTIVT

Hvad er det, der gør, at du vil spæne gennem ild, vand og alverdens farer for at nå det her mål? Hvis det er fordi, at din kone siger, at du skal, så kan du godt regne med, at motivationen ikke er i toppen. Og den er i hvert fald slet ikke lige så meget på toppen, som hvis du finder motivationen inde i dig selv. Det er dig, der skal kæmpe for at nå dit mål. Dag og nat. Tidligt og sent. Hvis det er det, der skal til.

Rigtig mange når ikke deres mål, fordi de stræber efter andres.

Hvad er vigtigt for dig, og hvorfor er det vigtigt for dig?

Dit SMART mål skal være REALISTISK

Har du tid og de nødvendige ressourcer for at opnå dit mål? Er det realistisk? Målet skal hænge sammen med virkeligheden, ellers løber du hurtigt tør for benzin på din motor. 

Urealistisk målsætninger:
A) Jeg vil tabe mig 10 kg på 14 dage 
B) Jeg vil kunne løbe 10 km på 40 minutter indenfor 3 måneder. Lige nu kan jeg løbe 10 km på 55 minutter.

Realistiske målsætninger:
A) Jeg vil tabe mig 0.5 kg pr. uge, og på 5 måneder have tabt mig 10 kg.
B) Jeg vil løbe 10 km på 40 minutter om 3 måneder – lige nu kan jeg løbe 10 km på 43.15 minutter.

Dit SMART mål skal være TIDSBESTEMT

Hvornår skal du være nået i mål? Hvis du sætter et godt mål – måske endda gode delmål – så bliver deadline også noget, som du ser frem til. For du er jo topmotiveret for alle de attraktive ting, det fører med sig, at du når dit mål. Så sæt en konkret deadline på fra starten. Hvis du ikke ved, hvilken dag og hvornår på dagen du skal være i mål, så er der ingen grund til at starte. Så kan du altid udskyde det.

Tidsbestemt målsætning:
A) Jeg skal have tabt mig 10 kg inden 01.11.2019
B) Jeg skal løbe mit første halvmarathon d.29/09-2019 til København Halvmarathon

MED SMART MODELLEN KAN DU NÅ DIT MÅL!

Jeg håber, at du med ovenstående eksempel kan lave dit mål specifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbestemt! SMART modellen kan bruges både erhvervsmæssigt til at arbejde sig frem mod en deadline, og sportsligt for at opnå din ønskede målsætning. 

Held og lykke!

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin